Особлива увага на залізниці до осіб з інвалідністю

Особлива увага на залізниці до осіб з інвалідністю

29.01.2024

У сучасному світі все більше людей з інвалідністю та обмеженою рухливістю подорожують. Вони, як і всі інші, мають однакові права на безпеку, комфорт і доступність під час подорожей. На залізничному транспорті приділяють велику увагу захисту прав мандрівників з інвалідністю, намагаючись зробити подорож залізничним транспрортом максимально комфортною та безпечною.А щоб ваше замовлення квитків для ваших подорожей було максимально зручним, не забувайте скористатися сервісом AnyTrain.

  Як найбільший перевізник, Укрзалізниця несе соціальну відповідальність перед своїми громадянами, особливо перед тими, хто має інвалідність. Фахівці дбають про те, щоб пересування таких людей було зручним, комфортним і безпечним.

У цій статті ви дізнаєтеся про додаткові зручності та особливі умови для залізничних подорожей, які залізничники пропонують людям з інвалідністю на вокзалах і в поїздах. 

Для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на вокзалах і станціях АТ "Укрзалізниця" створено належні умови для безперешкодного доступу до об'єктів залізничної інфраструктури (облаштування місць і кімнат відпочинку, залів очікування, туалетних кімнат, квиткових кас, пандусів, кнопок виклику чергових працівників, камер схову, місць для паркування та забезпечення засобами навігації й орієнтування).

Для обслуговування, супроводу, вирішення питань, пов'язаних з організацією перевезень, на вокзалах і станціях працюють групи з надання допомоги особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення. До складу груп входять працівники медичних пунктів, чергові по вокзалах, старші квиткові касири та інші працівники, які задіяні в обслуговуванні осіб з інвалідністю. Інформація про наявність зазначених груп доводиться до пасажирів гучномовним зв'язком та візуально на інформаційних стендах і табло.

Впроваджено оформлення через мережу інтернет пільгових проїзних документів для осіб з інвалідністю з підтвердженням дійсності статусу документа, що засвідчує право на пільгу, за допомогою централізованого банку даних з проблем інвалідності Мінсоцполітики. Оформити проїзні документи через мережу інтернет можуть особи з інвалідністю, які належать до пільгової категорії громадян, що мають право на проїзд залізничним транспортом за пільговою ціною без використання талонів.

У штабних вагонах пасажирських поїздів знаходяться крісла колісні для пересування осіб з інвалідністю в салоні вагона. За отриманням допомоги звертатися до начальника поїзда або провідника штабного вагона

Подорожувати країною в інвалідному візку надзвичайно складно. Тому Укрзалізниця докладає чимало зусиль, щоб максимально полегшити людям з інвалідністю подорожі залізницею: компанія розробляє щорічний план заходів зі створення сприятливих умов для таких людей.

На залізницях України налічується близько 1 500 станцій, пристосованих для обслуговування пасажирів, з яких понад 1 000 обладнані пандусами. Крім того, автостоянки біля вокзалів були обладнані похилими з'їздами та відповідними знаками.

Особливе значення мають спеціальні засоби інформування людей з інвалідністю. Це кнопки виклику, які встановлені на відповідній висоті та забезпечують зв'язок із квитковими касами, камерами схову та пунктами надання першої медичної допомоги.

Не менш важливими для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями є кімнати особистої гігієни в залах очікування для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. Прикладом є центральний вокзал Києва. Ця кімната обладнана туалетом для людей з інвалідністю, душовою кабіною, сушаркою для рук і феном. Кімнати обладнані спеціальними поручнями для людей з інвалідністю.

Доріжки прибираються і встановлюються спеціальні поручні. Крім того, слід зазначити, що на сьогодні не експлуатується жоден об'єкт залізничної інфраструктури, який не має належних умов для безпечного пересування людей з інвалідністю.

Залізничні компанії активно закуповують спеціальні інвалідні візки для пересування людей з інвалідністю приміщеннями вокзалів. 

Залізничники намагаються впроваджувати додаткові послуги для людей з інвалідністю. Наприклад, на станції Львів на стіні тунельних сходів розміщено 150-сантиметровий рельєф із номером відповідної платформи, що допомагає пересуватися людям із вадами зору.

На всіх вузлових станціях були встановлені групи підтримки людей з обмеженими можливостями. До складу цих груп входять працівники медпунктів, працівники вокзалів, старші квиткові касири, носії та працівники багажних відділень. До їхніх завдань входить допомога людям з інвалідністю в придбанні проїзних документів, посадці та висадці з поїздів, а також ночівлі в кімнаті для людей з інвалідністю. Залізничники проходять спеціальне навчання, організоване місцевими асоціаціями людей з інвалідністю.

Коли замовляється спеціальний вагон, надсилається телеграма. Ця телеграма містить інформацію про дату прибуття, час прибуття та станцію, на якій потрібно замовити автомобіль. У разі потреби працівники залізниці можуть зустріти інваліда та запропонувати допомогу.

У наявності спеціальні вагони обладнані пристроєм для підйому пасажирів на візках. У спеціальних вагонах купе ширше, ніж у звичайних, а положення сидінь можна регулювати. У купе також є місця для осіб, які здійснюють догляд. Туалети також встановлені відповідно.

 На всіх вокзалах є спеціальні місця для паркування пасажирів з інвалідністю. На вокзалах є інвалідні візки, які допомагають людям сідати та виходити з поїздів та автомобілів. У разі потреби працівники вокзалу разом із медичними працівниками зустрінуть їх і супроводжуватимуть до транспортних засобів

 У вагонах продумано все до дрібниць, щоб люди з інвалідністю не відчували жодних незручностей. Поїзні бригади також мають змогу здійснювати посадку (в'їзд) на інвалідних візках з більш високих платформ, що донедавна було важко зробити.

Читати російською

Новини сервісу покупки залізничних квитків онлайн

Новини

Подорож по Україні: авто чи поїзд?

Подорож по Україні: авто чи поїзд?

Подорожуйте Україною на авто або потязі? Важливі фактори вибору транспорту. Географічний діапазон, розклад, багаж, подорож з дітьми. ...читати далі

 З якої колії відправляється потяг - як дізнатися

З якої колії відправляється потяг - як дізнатися

Для кожного, хто планує подорож залізницею, важливо знати, з якої саме колії відправляється його потяг. Особливо критично це може бути на великих вокзалах, де колій багато, а часу на пошук потрібної — обмежено. Ось кілька надійних способів, які допоможуть вам без зайвих зусиль з'ясувати потрібну інформацію. ...читати далі

Рахів-гуцульський Париж в Карпатах - що подивитися?

Рахів-гуцульський Париж в Карпатах - що подивитися?

Відпочинок в Карпатах. Рахів - високогірна столиця гуцулів. Центр Європи. Гірські стежки. Музеї, заповідники. Пам’ятки архітектури. Традиційні фестивалі. ...читати далі